ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
- Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία,
- Συμβουλευτική Ψυχολογία,
- Κλινική Αξιολόγηση,
- Ομάδες Σχολών Γονέων,
- Ομάδες Εφήβων,
- Online Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική , μέσω της πλατφόρμας Zoom.
- Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας,
- Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας ατομικές και ομαδικές,
- Συνεδρίες Συμβουλευτικής και Κλινική Αξιολόγηση στην Αγγλική Γλώσσα.
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ),
H Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία
βασίζεται στη γνωσιακή αρχή, κατά την οποία δεν είναι οι καταστάσεις καθεαυτού «προβληματικές», αλλά ο τρόπος που προσεγγίζει το άτομο την εκάστοτε κατάσταση και η νοηματοδότηση που της αποδίδει καθιστούν την κατάσταση προβληματική ή μη. Κατ’ επέκταση, το γνωσιακό επίπεδο (επίπεδο σκέψης), επηρεάζει το συναισθηματικό επίπεδο (συναισθήματα), όπου στη συνέχεια υπάρχει αντίκτυπο στην έκδηλη συμπεριφορά του ατόμου. Η έκδηλη συμπεριφορά κατ’ επέκταση συνακολουθείται από συνέπειες, οι οποίες καταλήγουν πάλι στο γνωσιακό επίπεδο (επίπεδο σκέψης). Με αυτή τη σειρά (σκέψεις à συναισθήματα à συμπεριφορά à συνέπειες à σκέψεις) και αλληλεπιδρώντας με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, δημιουργούνται και παγιώνονται οι φαύλοι κύκλοι. Ο σκοπός της ΓΣΘ βάσει της γνωσιακής αρχής, είναι να εντοπιστούν οι φαύλοι κύκλοι κάθε ατομικής περίπτωσης με απώτερο σκοπό τη γνωσιακή αναδόμηση. Δηλαδή, αφού ο θεραπευόμενος εντοπίσει τους δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης του υπό την καθοδήγηση του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού Ψυχοθεραπευτή, με τη χρήση γνωσιακών και συμπεριφορικών τεχνικών να τους αμφισβητήσει και να τους αντικαταστήσει με νέους πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης. Υπό αυτή τη διαδικασία όπου επέρχεται αλλαγή σε γνωσιακό επίπεδο (επίπεδο σκέψης), επέρχεται αλλαγή και σε συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο στην πορεία, λόγω του ότι αυτά τα τρια βασικά επίπεδα είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο.
Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ΓΣΘ είναι μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση επιστημονικά τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον, στην παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχει μία πληθώρα από βιβλία για το ευρύ κοινό, επιστημονικά συγγράμματα και επιστημονικά άρθρα (εμπειρική έρευνα και μετα-αναλύσεις), τα οποία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της
Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας,
εφαρμοσμένη σε διαφορετικές μορφές προβλημάτων και ψυχοπαθολογίας. Παραδείγματα διαγνωστικών κατηγοριών που εφαρμόζεται η ΓΣΘ είναι, οι διαταραχές της διάθεσης, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι ψυχώσεις, οι χρόνιες σωματικές ασθένειες, ο καρκίνος, κ.α.. Άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός, ότι η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ΓΣΘ συνεχώς αυξάνεται αλλά και ανανεώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, κ.α.). Επίσης και τα προγράμματα που χρησιμοποιούν τη ΓΣΘ ως ψυχοθεραπευτική παρέμβαση προτίμησης αυξάνονται, με γνωστό το παράδειγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Το NHS χρηματοδοτεί και παρέχει ΓΣΘ στους ασφαλιζόμενους που αξιολογούνται και κρίνονται από τον Γενικό Ιατρό ότι χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης – ψυχοθεραπείας.
Η Συμβουλευτική Ψυχολογία
είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την διά βίου προσωπική και διαπροσωπική λειτουργικότητα, εστιάζοντας σε συναισθηματικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, εκπαιδευτικές, αναπτυξιακές, καθώς και ανησυχίες που συνδέονται με την υγεία. Επικεντρώνεται σε ομαλά και συνήθη αναπτυξιακά ζητήματα αλλά και σε δυσλειτουργικά και ασυνήθη, που σχετίζονται με την ατομική, οικογενειακή, ομαδική ή οργανωτική ανθρώπινη εμπειρία. Βοηθάει ανθρώπους με σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, να εξαλείψουν την δυσφορία και/ή την διαταραχή τους, να επιλύσουν τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν και να αυξήσουν την ικανότητά τους να ζήσουν μια πιο λειτουργική ζωή. Θεωρείται ότι προωθεί τη θέσπιση προσωπικών στόχων και προσφέρει θετικά μοντέλα με βάση τα οποία μπορεί κανείς να ενδυναμώσει τα προτερήματά του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα για βέλτιστη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.
Με βάση και οδηγό τις αρχές της επιστήμης της Κοινωνικής - Οικογενειακής Ψυχολογίας, οι
Βασικοί σκοποί λειτουργίας της Σχολής Γονέων είναι, η στήριξη του δοκιμαζόμενου θεσμού της οικογένειας. Η εκπαίδευση του γονέα σε μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με το παιδί του. Η διαφύλαξη και προστασία της ψυχικής υγείας και θετικής εξέλιξης του παιδιού. Για την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών χρειάζονται βασικές γνώσεις, οι οποίες προσφέρονται στους γονείς αλλά κυρίως διαφοροποίηση της στάσης, της τακτικής των γονέων απέναντι στο παιδί σε κάθε φάση της ζωής του. Αποσκοπεί στην πρόληψη προβλημάτων και στην προστασία της ψυχικής υγείας της οικογένειας.
Online Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική,
Η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας είναι επάγγελμα του σήμερα και του αύριο. Σε μία εποχή αβεβαιότητας, οι οικογένειες αγωνιούν και ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, χωρίς αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500.000 νέοι που χρειάζονται συστηματική επαγγελματική υποστήριξη για να βρουν τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους δρόμο. Είναι οι μαθητές από 14 ετών, οι σπουδαστές, όσοι δε σπουδάζουν, οι άνεργοι και όσοι σκέφτονται να αλλάξουν αντικείμενο και απασχόληση. Μιας και επιλογή επαγγέλματος είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις ζωής, ας γίνει με γνώμονα το συνδυασμό της προσωπικότητας, των ικανοτήτων και των προτιμήσεων του ατόμου. Γιατί η σωστή επιλογή επαγγέλματος, πέραν του βιοποριστικού επιπέδου που σαφώς και είναι σημαντικό, είναι ένας βασικός τρόπος προώθησης ευτυχισμένων ατόμων στην κοινωνία.