ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μόνο οι πολύ βαριά άρρωστοι – «τρελοί», πρέπει να πηγαίνουν σε ψυχολόγο; 

Το έργο του Ψυχολόγου που έχει εξειδικευτεί στην Κλινική Ψυχολογία, απευθύνεται σε όλα τα άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δηλαδή, σε έναν Κλινικό Ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που αντιμετωπίζει θέματα στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, μέχρι και ένα άτομο που πάσχει από Σχιζοφρένεια. Κάθε ειδικός ψυχολόγος έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης  κάθε περιστατικού, ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση.

Γιατί να πληρώσω τον Ψυχολόγο, και να μη μιλήσω για το πρόβλημά μου με την οικογένειά μου και με τους φίλους μου;

Ο Κλινικός Ψυχολόγος έχει τουλάχιστον 6 χρόνια τυπική εκπαίδευση στο αντικείμενο της Ψυχικής Υγείας. Επίσης, υπάρχει και το θέμα της «αποστασιοποίησης» και αντικειμενικότητας του Κλινικού Ψυχολόγου, για το κάθε περιστατικό. Δηλαδή, είναι συνδυασμός επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής σχέσης, με το κάθε άτομο που ζητάει βοήθεια.

Γιατί να πάω σε Ψυχολόγο, για να με «φορτώσει» φάρμακα; 

Οι Ψυχολόγοι εν γένει, δε χορηγούν φαρμακευτική αγωγή – απαγορεύεται δια νόμου. Ο Κλινικός Ψυχολόγος κατέχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις φαρμακολογίας, ωστόσο, αντιμετωπίζει το κάθε περιστατικό είτε συμβουλευτικά, είτε ψυχοθεραπευτικά, βάσει το μοντέλο ψυχοθεραπείας που έχει εξειδικευτεί (θεραπεία μέσω του λόγου).

Γιατί να πάω σε Ψυχολόγο, για να μάθει όλος ο κόσμος τα μυστικά μου;

Στο κλινικό έργο όπως και στο ερευνητικό έργο του ψυχολόγου, ισχύει το ιατρικό απόρρητο. Ένα από τα βασικά κομμάτια της εκπαίδευσης του Κλινικού Ψυχολόγου, είναι η διασφάλιση του απορρήτου, όπως και οι τρόποι να αισθανθεί το άτομο που ζητάει βοήθεια ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές πλαίσιο, που μπορεί να ζητήσει όπως και να λάβει βοήθεια.

Να πάω καλύτερα σε Ψυχολόγο στην πρωτεύουσα, γιατί στην πρωτεύουσα είναι πάντα οι καλύτεροι ειδικοί;

Η τοποθεσία καθεαυτού δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Υψίστης σημασίας ωστόσο, είναι ο ειδικός να έχει εκπαιδευτεί άρτια και σωστά σε αυτό που κάνει. Δηλαδή, όσον αφορά τον Κλινικό Ψυχολόγο, αυτό μπορεί να σημαίνει από 10 και παραπάνω χρόνια σε ακαδημαϊκά και κλινικά πλαίσια.

Οι καλοί Ψυχολόγοι πληρώνονται πολύ ακριβά;

Ο τρόπος που κοστολογεί ο κάθε επαγγελματίας τη δουλειά του, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (τοποθεσία, κοινό που απευθύνεται, επικοινωνιακοί λόγοι). Ωστόσο, υψίστης σημασίας είναι η εξειδίκευση και κατάρτιση του ειδικού ψυχικής υγείας. Η τιμή καθεαυτού, δεν είναι ο βασικός παράγοντας που αποδεικνύει έναν σωστό επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Να πάω σε Ψυχίατρο καλύτερα;

Ο Ψυχίατρος, αντιμετωπίζει τα θέματα ψυχικής υγείας με φαρμακευτικό τρόπο. Δηλαδή, ο Ψυχίατρος είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας που είναι ο καθόλα αρμόδιος για τη χορήγηση ψυχο-φαρμακευτικής αγωγής. Το έργο του Ψυχιάτρου δεν είναι ενάντια στο έργο του Ψυχολόγου, όπως σε παμπολλές περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του Κλινικού Ψυχολόγου με τον Ψυχίατρο για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας.

Να πάω στον Ψυχολόγο, ή θα με κρατήσει για «μία ζωή»;

Ο χρόνος που θα διαρκέσει η συμβουλευτική ή η ψυχοθεραπεία, εξαρτάται βασικά από το αίτημα – αιτήματα που φέρνει ο κάθε θεραπευόμενος, αλλά και από το ψυχοθεραπευτικό μοντέλο που χρησιμοποιεί ο ειδικός ψυχικής υγείας. Επίσης σημαντικό, είναι το κίνητρο του ατόμου που ζητάει βοήθεια, όπου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και τη διάρκεια της θεραπείας. 

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία τα θεραπεύει όλα;

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία ασχολείται με όλη τη «γκάμα» προβλημάτων και ψυχοπαθολογίας, με πολύ σημαντική αποτελεσματικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε εδώ. 

Να πάω σε άντρα Ψυχοθεραπευτή ή σε γυναίκα Ψυχοθεραπεύτρια;

Δεν υπάρχει κάποια «χρυσή τομή» που να καθορίζει το ιδανικό φύλο του Ψυχοθεραπευτή, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ωστόσο, εν γένει είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και στην κρίση του θεραπευόμενου, λαμβάνοντας υπόψιν την άρτια κατάρτιση του ειδικού ψυχικής υγείας. Θα έπαιζε ενδεχομένως σημαντικό ρόλο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κακοποίηση και τραύμα, όπου και αυτό διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο.

Ψυχοθεραπεία δια ζώσης ή μέσω Zoom;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να απαγορεύει ή να μειώνει την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας μέσω του Zoom, ούτε υπάρχει κάποια «χρυσή τομή». Υπάρχει μεγάλο ερευνητικό έργο που υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα και των δύο μορφών ψυχοθεραπευτικής εφαρμογής, όσον αφορά πάντα το μοντέλο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Η επιλογή μπορεί να επηρεαστεί είτε από την απόσταση, είτε από πρόβλημα – προβλήματα υγείας του θεραπευόμενου. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, η συνεδρίες μέσω Zoom, αποτελούν μία καλή λύση για άτομα τα οποία δυσκολεύονται να μετακινηθούν για ποικίλους λόγους.